PENGENALAN
Bawang putih (Allium sativum)
merupakan sejenis tumbuhan dari genus bawang sama seperti bawang besar, bawang
merah, bawang perai, dan kucai. Bawang putih telah ditanam dan digunakan oleh
manusia sejak beribu tahun dahulu dalam perubatan dan masakan. Bawang putih
dipercayai berasal dari tengah pergunungan Asia iaitu di Tajikstan, Turkmenia,
Uzbekistan dan utara Iran, Afghanistan dan Pakistan. Ia berasal dari tumbuhan
liar yang kemudiannya dibiakkan.
KHASIAT BAWANG PUTIH
1. Melegakan Selesema
Bawang Putih mengandungi asid amino yang mampu mengurangkan potensi terkena selesema selain mempercepatkan proses pemulihan jika terkena jangkitan itu.
2. Antibiotik Semulajadi
Kandungan diallyl sulfide dalam bawang putih didapati dapat melawan bakteria campylobacter yang menjadi penyebab kepada gangguan pencernaan.
3. Melindungi Jantung
Kandungan diallyl trisulfide di dalamnya dapat membantu mengurangkan risiko serangan jantung atau penyakit lain berkaitan.
4. Menguatkan tulang wanita
Makan bawang putih dapat membantu kaum wanita meningkatkan kadar hormon estrogen serta mencegah proses pereputan tulang.
5. Mencegah Penyakit Alzheimer
Bawang putih mengandungi antioksidan yang dapat menurunkan risiko penyakit seperti demensia dan Alzheimer kerana ia mampu melindungi sistem kognitif dengan melindungi sel saraf.
6. Mengurangkan Kadar Kolestrol
Kandungan Di-sulphide di dalam bawang putih membantu menurunkan nilai kolesterol di dalam saluran darah dan seterusnya mengurangkan risiko penyakit jantung.
7. Menurunkan Tekanan Darah
Pengambilan ekstrak bawang putih atau empat ulas mentah setiap hari dapat membantu dalam menurunkan tekanan darah.
8. Antiinflamasi
Kajian juga menunjukkan bawang putih mempunyai bahan antiinflamasi yang dapat membantu mengurangkan penyakit asma, mengurangkan inflamasi pada arhritis pada sendi seperti rheumatoid atau pun osteoarthritis
9. Mengurangkan Risiko Kanser
Bawang putih kaya dengan bahan antioksidan seperti selenium yang membantu mengurangkan free radical di dalam darah. Ini akan mengurangkan risiko seseorang mendapat kanser.
10. Mengandungi Banyak Iodin.
Kandungan iodin yang tinggi di dalam bawang putih amat baik untuk pesakit yang menghidap hypertiroid.
11.Membantu Sistem Pencernaan.
Bawang putih akan merembeskan gastric acid pada lapisan perut yang akan membantu proses pencernaan di dalam saluran makanan.
12. Mengurangkan Risiko Strok
Bawang putih akan merangsang penghasilan nitric oxide pada dinding saluran darah. Ini akan membantu saluran darah untuk mengembang dan seterusnya mengawal tekanan darah dengan baik bagi mengelakkan risiko darah tinggi dan strok.
0 Comments