Pengenalan
Halia adalah rempah-ratus yang banyak digunakan dalam
masakan timur dan barat. Tanaman halia ini berasal dari Asia Tenggara dan
tersebar meluas di serata dunia. Negara yang banyak mengeluarkan halia
termasuklah Thailand, China, India, Australia dan Nigeria. Halia sering
digunakan sebagai rempah dalam masakan dan juga sebagai ubatan tradisional.
Tanaman ini dikatakan dapat membuang angin yang terdapat di dalam usus, membantu
menghadamkan makanan dan menguatkan tenaga batin.
Khasiat Halia
1) Mengurangkan Keradangan
Halia mengandungi sebahagian
daripada analgesik yang kuat atau dikenali sebagai ubat penahan sakit dan
bersifat sebagai pencegah keradangan yang mana berkesan dalam mengurangkan
sakit dan bengkak bagi pesakit penghidap osteoarthritis dan rheumatoid arthritis.
2) Melegakan Loya
Sebatian aktif dalam halia
bertindak sebagai ubat yang berkesan untuk melegakan loya yang berkait dengan
mabuk. Dengan mengambil 1 gram halia setiap hari ia dapat membantu mengurangkan
loya bagi wanita mengandung yang sering mengalami alahan ‘morning sickness’.
3) Mengurangkan Kesakitan Haid
Mengambil halia pada awal tempoh haid boleh mengurangkan gejala sakit haid tatkala datang bulan, atau dysmenorrhea dalam kalangan wanita. Teh halia juga sering digunakan dalam rawatan sakit haid.
4) Merendahkan Paras Kolestrol
Halia membantu dalam merendahkan
paras ‘Low Density Lipoproteins’ atau kolestrol buruk, yang dikenali sebagai
peningkat risiko bagi kadar sakit jantung. Bagi mendapatkan hasil yang terbaik
tambahkan halia dalam diet seharian.
5) Dapat Melegakan Batuk Dan Sakit Tekak
Potongkan sedikit halia segar
menjadi kepingan kecil dan masukkan ke dalam air yang mendidih selama 3-5
minit. Biarkan ia terendam seketika kemudian campurkan madu secukup rasa dan
minum ketika air dalam keadaan hangat atau suam bagi melegakan sakit tekak.
6) Mengurangkan Sakit Kepala
Kunyah sedikit halia mentah atau
rebus halia di dalam air kemudian hidu wap yang terhasil. Selain itu, kaedah
penggunaan serbuk halia kering yang dicampurkan dengan sedikit air dan sapukan
didahi dapa membantu megurangkan sakit kepala.
7) Menguatkan Imuniti
Halia membantu dalam memperbaiki
imuniti dalam badan. Dengan pengambilan hirisan kecil halia sehari, dapat
membantu dalam mengurangkan risiko penyakit strok dengan menghapuskan lemak
yang terkumpul di dalam saluran arteri.
8) Membantu Penghadaman
Pengambilan halia menggalakkan
pundi hempedu merembeskan cecair coklat kekuningan atau dikenali sebagai
‘bile’, yang meransang penghadaman. Halia juga mampu melegakan kejang perut,
diarrhea dan kembung yang disebabkan oleh gastritis. Kita boleh mengambil halia
dalam bentuk teh atau makanan tambahan untuk membantu penghadaman.
0 Comments